Ključ je kod Dačića
Boris Tadić i Ivica Dačić
PREGOVORE za formiranje nove vlade već u prvim satima posle izbora nisu započeli pobednici iz liste “Za evropsku Srbiju”, već SRS i koalicija DSS - NS.
Od rane zore radikali i “narodnjaci” furiozno su otpočeli potragu za 126 poslanika koji bi im obezbedili skupštinsku većinu i širom otvorili vrata Nemanjine 11. Na prvom postizbornom susretu u oči su se pogledali Tomislav Nikolić i Vojislav Koštunica. Pošto su konačno obelodanili da žele zajedničku vlast, preostaje im još jedan delikatan politički zadatak: da pod ruku uzmu i koaliciju SPS - PUPS - JS i da ih prevedu preko Vladinog praga.
Posle susreta lidera SRS i DSS, “narodnjaci” su najavili i pregovore sa Bošnjačkom koalicijom za evropski Sandžak, koju vodi Sulejman Ugljanin, a koja raspolaže sa dva mandata.
Bloku oko DS, posle prebrojavanja glasova i celovečernjeg slavlja, nije se u ponedeljak žurilo da traže buduće partnere. Ipak, čelnici DS nisu sedeli skrštenih ruku, već su odmah posle objavljivanja rezultata izbora krenuli u pregovore sa potencijalnim koalicionim partnerima. Iako iz DS u ponedeljak nije bilo zvaničnih potvrda o tome da su vođene konsultacije, prve na vezi sa izbornim štabom demokrata, kako saznajemo, bile su stranke okupljene oko SPS i LDP.
U Tadićevom taboru bili su sigurni da će lista “Za evropsku Srbiju” formirati vladu, i da je to što pokušavaju SRS i DSS njihova labudova pesma.
- To je očajnički pokušaj gubitnika na izborima da dođu na vlast, koji je unapred osuđen na propast - prokomentarisali su nam sagovornici iz vrha DS mogućnost da SRS, DSS-NS i SPS naprave parlamentarnu većinu i novu vladu.
Boris Tadić je već u izbornoj noći najavio da će pregovore za formiranje proevropske vlade započeti odmah, a prema saznanjima “Novosti”, njihova koalicija danas će krenuti u borbu za skupštinsku većinu.
Ključ novog ministarskog kabineta, prema svim proračunima, nalazi se u džepu Dačića, lidera socijalista. On će, pre konačne odluke, morati da preseče unutar svoje koalicije, ali i stranke.
Iz sata u sat strujale su u ponedeljak kuloarske glasine da je “DS već završio posao sa Dačićem”, da su “Palmina tri mandata već na kontu Borisa Tadića”, ali i da je predsednik SPS “još čvrsto uz Koštunicu”.
Za to vreme, u prostorijama SPS na Studentskom trgu bilo je vruće. Najuže rukovodstvo socijalista stalno je zasedalo, ali nisu izlazili u javnost sa zvaničnim stavom. Mudro su ćutali dok im je politička cena iz minuta u minut rasla.
Prema našim saznanjima, i “narodnjaci” i “evropejci” pokušavali su da opipaju puls socijalista i da ugovore susrete kojih u ponedeljak, do zaključenja ovog broja, nije bilo.
Kako “Novosti” nezvanično saznaju, jedan od uslova Ivice Dačića za koaliciju sa DSS i SRS je da se oni obavežu da buduća vlast neće poništiti SSP. Tako bi SPS pokušao da pomiri stavove svojih saveznika iz JS i PUPS, ali i budućih partnera iz SRS i DSS prema EU
Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić potvrdio je da su se u ponedeljak ujutru sastali Nikolić i Koštunica:
- Razgovarali su o karakteru i ciljevima buduće vlade Postigli su konsenzus o značajnim pitanjima za našu zemlju. Razgovori će se nastaviti i sa socijalistima.
Vučić nije želeo da otkriva gde su se Nikolić i Koštunica sastali, kao ni to ko je koga prvi pozvao.
- Postigli su saglasnost oko bitnih pitanja i siguran sam da bi ovaj dogovor bio dobar za Srbiju - dodao je on, ne želeći da licitira ko bi bio premijer.
Potvrđujući da su se sreli Nikolić i Koštunica, portparol DSS Andreja Mladenović kazao je da je vladu “potrebno formirati što pre”.
- O ciljevima buduće vlade razgovaraćemo sa SRS, SPS i strankama koje su okupljene oko SDA Sulejmana Ugljanina - rekao je Mladenović. - Ili ćemo napraviti koaliciju u krugu ovih stranaka, ili ćemo ići u opoziciju.
DOGOVORENI MANDATI NA ISKUŠENJU
U postizbornim nagađanjima već su procurile i glasine da je, navodno, Dragan Marković Palma svoja tri mandata, koliko mu najmanje pripada po koalicionom ugovoru, obećao Tadićevim demokratama. Prema tim spekulacijama, “evropejci” bi mogli da računaju i na Krkobabićevih petoro poslanika. Dačiću bi ostalo 12 poslanika.
U SPS odlučno demantuju ove informacije. Oni, kako saznajemo, imaju i poseban mehanizam da se obezbede od moguće “izdaje” PUPS i JS. Prema našim izvorima, isključivo lider socijalista Dačić raspolaže mandatima koalicije, tako da je u startu onemogućeno da svako vuče na svoju stranu. U SPS su jasni: koalicija će nastupati jedinstveno.
U taboru koji okuplja DS matematika je jasnija. Od 102 mandata liste “Za evropsku Srbiju”, na konto G 17 plus ide 25, SPO i SDP imaće po četvoro, a “ligaši” Nenada Čanka troje poslanika.
Svoj izborni kolač od 30 mandata “narodnjaci” će da podele po proporciji 70:30 u korist DSS, što znači da će NS dobiti devet.
U tročlanoj Mađarskoj koaliciji sav kajmak će da pokupi SVM, koja će uzeti sva četiri mandata.
M. - P.
ODLUČUJUĆI SUSRET
DANAS bi moglo da bude poznato da li će SRS, DSS-NS i koalicija koju predvodi SPS uspeti da se dogovore i da formiraju vladajuću koaliciju, jer je već ugovoren ključni susret Vojislava Koštunice i Ivice Dačića - saznaju ”Novosti”. Na osnovu rezultata tog razgovora biće poznato i kojem će se carstvu prikloniti 20 poslanika SPS - PUPS – JS.
ZA ”NOVOSTI”:
KRKOBABIĆ: PITAM SE
NI sa kim nisam pregovarao niti u ovom trenutku mogu da kažem na koju ćemo stranu - rekao je u ponedeljak za “Novosti” lider PUPS Jovan Krkobabić.
*Već su počele spekulacije da se vaša koalicija podelila i da, navodno, Dragan Marković otvoreno zagovara vladu sa DS?
- Neću uopšte da razmišljam o takvim varijantama, ali poručujem svima da ne mogu na takav način da prave račun bez krčmara.
*Otkud ta samouverenost?
- Zato što će PUPS po koalicionom sporazumu imati toliko poslanika da formiramo svoju poslaničku grupu. Ali, ne bih se upuštao ni u kakve kombinacije niti bih iskakao, jer će sve biti dogovoreno najpre između Dačića, Markovića i mene.
ILIĆ: KAKO SE VOJA DOGOVORI
VERUJEM da će se premijer Vojislav Koštunica izdogovarati sa SRS i SPS o formiranju buduće vlade, izjavio je u ponedeljak za “Novosti” Velimir Ilić, jedan od lidera koalicije DSS-NS.
*Učestvujete li vi u tim pregovorima sa SRS i SPS?
- Ne. Imam poverenja u Voju i šta god se Koštunica bude dogovorio sa radikalima i socijalistima, Nova Srbija i ja ćemo prihvatiti.
*Da li bi uslov vaše koalicije bio da Koštunica ponovo bude premijer?
- Realno je da bude premijer, ali sve zavisi od toga šta će se dogovoriti sa Nikolićem i Dačićem.
* Može se naslutiti da ste blagi optimista da ćete ponovo biti u vladi?
- Jesam, jer verujem u Voju.
*Predsednik Boris Tadić je poručio da će vas demokratskim sredstvima sprečiti da formirate vladu sa socijalistima i radikalima...
- Vladu će napraviti ko bude imao podršku 126 poslanika u parlamentu, jer je to izborna volja naroda. A, to što priča Tadić više nije bitno.
* Definitivno je otpala mogućnost da ponovo napravite savez sa DS?
- Nema više svrhe da pravimo vladu sa DS.
* Strahujete li da ćete preći u opoziciju?
- Nisam daleko od odluke da više ne budem ministar, čak i ako DSS-NS bude u vladi. Neka uđe Nova Srbija, a ja neću. Umorio sam se. Preopterećen sam. Dosadili su mi napadi, pljuvanja. Razočaran sam stanjem u državi. Ako mnogo radite, odmah ste lopov. Uradio sam tolike kilometre puteva, uložio toliko rada i niko da vam kaže hvala. A posle na izborima pobeđuju neradnici.
N. Č.
ŽARKO OBRADOVIĆ: NAJPRE SA KOŠTUNICOM
SVE te priče da smo tobože u tajnom dilu sa Demokratskom strankom su, najblaže rečeno, izmišljotine - rekao nam je u ponedeljak zamenik predsednika SPS Žarko Obradović.
* Znači li to da biste radije formirali vladu sa “narodnjacima” i radikalima?
- Mi smo odmah posle zatvaranja birališta jasno rekli da ćemo o formiranju nove parlamentarne većine razgovarati najpre sa Vojislavom Koštunicom. I taj stav se nije promenio. Otvoreni smo za dogovore na osnovu naših principa koje smo zastupali tokom izborne kampanje.
* Možete li baš u vladi sa SRS i “narodnjacima” da ostvarite te principe?
- Još je rano da se išta kaže na tu temu. Pa, izbori su tek završeni. Zato je najbolje da se sačekaju pregovori.
DRAGAN MARKOVIĆ: SAVEZ ZA EVROPU
* Ko vam je bliži - narodnjaci i radikali ili proevropski blok?
- Bliski su nam oni koji prihvate principe: očuvanje Kosova i Metohije po Rezoluciji 1244, stvaranje društva socijalne pravde, ekonomska stabilnost i otvaranje novih radnih mesta.
*Znači li vaše insistiranje na EU da vam je ipak bliskiji Tadić od Koštunice i Nikolića?
- To nisam rekao. Ali tvrdim: bez EU Srbija nema alternativu.
*Politička čaršija vas već vidi u taboru koji okupi DS?
- To je verovatno zbog mojih stavova da se patriotizam ne sipa u traktore. To i sada kažem.
(novosti)